מה זה זיכרון מטמון
בפשטות, זיכרון מטמון זה מקום ששומר קבצים ותמונות של אתר לאחר שעברו עיבוד בשרת. כאשר גולש נכנס לאתר, הוא בעצם שולח בקשה לשרת בו מאוחסן האתר, האתר בתורו מבצע מספר חישובים ושולח את המידע למחשב של הגולש. זיכרון מטמון הוא מקום בו מאוחסן המידע לאחר שבוצע החישוב של השרת, כך ששליפת המידע נעשית מהר יותר. במהלך המאמר לעתים נשתמש בביטוי "זיכרון מטמון" ולעתים נשתמש בביטוי "קאש", השני הוא תרגום של הראשון לאנגלית.
שימוש בזיכרון מטמון הוא רק אחד מתוך 7 הדברים שאנחנו ממליצים לעשות כדי להאיץ אתרי וורדפרס. רצוי להשתמש בזיכרון מטמון וגם להתייחס לשאר הדברים כאשר מאיצים אתר וורדפרס.
סוגי זיכרון מטמון
במבט כולל, ישנם 2 סוגי זיכרון מטמון, שניהם שונים במהותם אך פועלים בצורה דומה. הם מאחסנים קבצים שכבר עברו עיבוד ברמת השרת על מנת לחסוך במשאבים ולהגביר את מהירות הטעינה.
זיכרון מטמון ברמת השרת
זיכרון זה נמצא בשרת עצמו, שבעצם מאחסן את הקבצים שעברו עיבוד במקום מיוחד והוא נמצא תמיד בהיכון לשלוח את הקבצים המוכנים. בחלק מהשימוש בזיכרון זה, ישנם הגדרות שבודקות האם היה שינוי כלשהו בקבצי המקור כדי שהשינוי יתווסף לקבצים המוכנים שמאוחסנים בתיקיית הזיכרון. זיכרון מטמון ברמת השרת ניתן להגדרה. כלומר, יש אפשרות להגדיר שיהיה או שלא יהיה בו שימוש.
זיכרון מטמון ברמת הדפדפן
כאשר עוברים דף קדימה בדפדפן ואז רוצים לחזור אחורה, אנו שמים לב שהטעינה אחורה מהירה מאוד. זה מכיוון שאין בקשה נוספת לשרת. בעצם, הקבצים של האתר מונחים בתוך תיקיה מיוחדת בדפדפן, כך שלחיצה על כפתור "אחורה" בדפדפן פשוט שולפת את המידע מהמחשב שלך במקום להמתין לשרת המקור. בכל דפדפן מוגדר השימוש בזיכרון מטמון, כך שאין מה לעשות בנוגע לזה.
למה להשתמש בזיכרון מטמון ברמת השרת
היתרונות המובהקים בשימוש בזיכרון מטמון הם מהירות הטעינה שמרוויחים והחיסכון במשאבים. כיוון שכמות פעולות החישוב הנדרשות מהשרת פוחתת, המהירות בה הקבצים מגיעים ליעדן גבוהה יותר ועלות השרת נמוכה יותר. ככלל, לכל לקוחותינו שמשתמשים בשירות תחזוקת אתרי וורדפרס שלנו, אנו מתקינים תוסף של זיכרון מטמון ברמת השרת. התוסף, מסייע לציונים טובים יותר בכלי הבדיקה האינטרנטיים ותורם למהירות טעינה מקסימלית.
לצד היתרונות יש גם חסרונות
היות והקבצים שנשמרים לא תמיד מעודכנים בשינויים שנעשו באתר, אנו עלולים להיתקל במקרים בהם עיצוב האתר או הפונקציונאליות שלו נשברים. זאת מכיוון שהקבצים השמורים לא תמיד עובדים בהרמוניה יחד עם העדכונים הנוספים שנעשו.
בנוסף, לעתים אנו מבצעים שינויים באתרים של לקוחותינו והם לא רואים את השינויים. היות וזה המצב, כאשר משתמשים בזיכרון מטמון, לא תמיד רואים את הגרסה המעודכנת ביותר של האתר.
איך פותרים את זה? מנקים את הזיכרון מטמון (ניקוי קאש)!
שנכיר ונדבר על האתר שלך?
איך מנקים זיכרון מטמון
אם משהו פתאום לא עובד באתר, אם שינויים שנעשו הרסו את העיצוב או הפונקציונאליות של האתר, אם אתה לא רואה את העדכונים שנעשו באתר כל מה שצריך זה לנקות את הקאש. לרוב מספיק לעשות את זה ברמת השרת, לעתים גם נדרש לעשות ניקוי זיכרון מטמון בדפדפן.
ניקוי זיכרון מטמון בשרת
במידה והאתר שלך משתמש בפלאגין זיכרון מטמון כגון: WP Rocket, W3 Total Cache, WP Super Cache, WP Fastest Cache ועוד, תוכלי למצוא כפתור ניקוי זיכרון מטמון. לכל פלאגין זה נמצא במקום אחר, בתמונה המצורפת סימנו לך איך לנקות זיכרון מטמון במידה ומשתמשים ב Wprocket.
חשוב לשים לב, בתמונה שלפנייך, האתר הוא דו לשוני ומשתמש גם ב- Cloudflare, שזו רשת שמאיצה אתרי אינטרנט וגם אצלה יש זיכרון מטמון. למזלנו, Wprocket יכול להתממשק אליה ולנקות את הזיכרון מטמון שלה.
מומלץ לנקות את כל הזיכרונות: cache, opcache, Cloudflare cache.
ניקוי זיכרון מטמון בדפדפן
בפעולה פשוטה של ctrl+f5, הדף יתרענן וינקה את הקאש שלו. במקרים בהם הקאש בדפדפן לא מתנקה בצורה טובה, ניתן להיכנס להגדרות ולנקות את הזיכרון מטמון בצורה ידנית. בתמונה המצורפת, תיארנו איך מנקים קאש בדפדפן כרום.
לפני שנבהלים, מנקים את הזיכרון מטמון
במהלך המאמר הרחבנו על מה זה זיכרון מטמון, הכרנו את סוגי הזיכרונות, הבנו את החשיבות שלו בהאצת האתר והחיסכון במשאבים. בנוסף, למדנו שאפשר לנקות אותו במקרה ומשהו משתבש. היינו ממליצים לעשות הרגל, בכל פעם שנעשה שינוי כלשהו באתר כמו הוספת דף, עדכון פלאגין או כל דבר אחר – ננקה את הקאש ונעשה לעצמנו חיים קלים יותר.